Britannian brexit-neuvottelut alkoivat

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 20.06.2017

Britannia aloitti maanantaina pitkät neuvottelut, joiden päämääränä on brexit eli ero Euroopan unionista. Suunnitelman mukaan Britannian ero toteutuu maaliskuun lopussa vuonna 2019.

Britannian EU-eron euvottelut alkoivat Belgian Brysselissä maanantaina. Britannian brexit-ministeri eli eroasiasta vastaava ministeri David Davis ja EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier keskustelivat ensimmäisenä päivänä lähinnä käytännön asioista.

Osapuolet neuvottelevat aluksi siitä, mikä on EU-kansalaisten asema Britanniassa ja brittien asema EU:ssa eron jälkeen. Britannia joutuu myös maksamaan EU:lle takaisin tukia, joita se on saanut. Myös nämä maksut kuuluvat neuvotteluihin. Neuvottelut jatkuvat tulevaisuudessa tapaamisilla kerran kuukaudessa.

Neuvotteluista on tulossa vaikeat. Britannian pääministeri Theresa May haluaa, että Britannia eroaa unionista niin sanotun kovan linjan mukaisesti. Se tarkottaa sitä, että Britannia jättää eron myötä myös tulliliiton ja EU:n sisämarkkinat. Samalla Britannia voi itse päättää esimerkiksi siitä, kuinka paljon se ottaa maahan pakolaisia ja vierastyöläisiä muista maista.

Britanniassa ei ole tällä hetkellä toimivaa hallitusta. Pääministeri May yrittää muodostaa hallituksen yhdessä Pohjois-Irlannin Demokraattisen unionistipuolueen DUP:n kanssa.

Britannia on ensimmäinen maa, joka eroaa EU:sta. Britannian eron jälkeen EU:hun jää 27 jäsenmaata.

Lähde Yle

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)