Brasilian mellakat rauhoittuivat

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet STT, Yle
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 10.01.2023

Brasiliassa oli sunnuntaina ja maanantaina laajoja mellakoita. Poliisi pidätti Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa 1 500 ihmistä.

Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa oli sunnuntaina ja maanantaina laajoja mellakoita. Poliisi ja turvallisuusjoukot lopettivat mellakat maanantaina.

Brasilian entisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajat hyökkäsivät presidentinpalatsiin, kongressiin ja korkeimpaan oikeuteen. Mielenosoittajat hajottivat paikkoja ja riehuivat. Mellakoitsijat hajottivat korkeimman oikeuden päärakennuksen melkein kokonaan.

Jair Bolsonaron kannattajat eivät hyväksy Brasilian presidentinvaalien tulosta. Bolsonaro hävisi vaalit. Brasilian presidentiksi valittiin Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaron kannattajat vaativat, että Brasilian armeija ottaa vallan ja syrjäyttää Lulan.

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin kannattajat mellakoivat kaksi vuotta sitten. Trumpin kannattajat hyökkäsivät Yhdysvaltojen kongressiin Capitol-kukkulalle. Yhdysvaltojen kongressi on pääkaupungissa Washingtonissa.

Brasilian oikeusministeri Flavio Dino sanoo, että turvallisuusjoukot ovat pidättäneet 1 500 ihmistä. Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva sanoo, että mellakoitsijat ovat terroristeja.

Brasilian entinen presidentti Jair Bolsonaro sanoo, että hän ei hyväksy mellakoita. Bolsonaron mukaan mielenosoitukset kuuluvat demokratiaan. Bolsonaro sanoo, että mellakointi ja paikkojen hajottaminen eivät sen sijaan ole hyväksyttäviä.

Poliisit pidättivät mellakoitsijoita sunnuntaina 8.1. Brasilian poliisi on pidättänyt 1 500 ihmistä, jotka osallistuivat mellakoihin.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)