Afganistanin naisia sorretaan

Teksti: Betty Marschan, lähteet HS, Guardian, Pelastakaa lapset, YK
Kuva: Lehtikuva / AFP / Omer Abrar
Uutinen julkaistu: 23.05.2023

Afganistania johtaa nyt Taliban, joka ei anna naisten tehdä töitä avustusjärjestöissä. Avustusjärjestöt tarvitsevat työntekijöiksi myös afganistanilaisia naisia, koska miehet eivät voi auttaa esimerkiksi yksin asuvia naisia.

Afganistanissa on vakava humanitaarinen kriisi. Humanitaarinen kriisi tarkoittaa, että monilla ihmisillä ei ole esimerkiksi puhdasta vettä, ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä.

Kun maassa on kriisi, avustusjärjestöt auttavat ihmisiä. Avustusjärjestöt vievät ihmisille esimerkiksi ruokaa ja vettä. Afganistanissa 28 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua.

Kaksi vuotta sitten Taliban otti vallan Afganistanin hallinnolta. Sen jälkeen erityisesti naisten tilanne on huonontunut jatkuvasti. Taliban on määrännyt naisille tiukkoja sääntöjä ja rajoituksia. Naiset ja tytöt eivät saa esimerkiksi opiskella lukiossa tai yliopistossa. Naisten pitää myös käyttää vaatteita, jotka peittävät heidät kokonaan. Naiset eivät saa liikkua vapaasti.

Avustusjärjestöt tarvitsevat naisia

On tärkeää, että afganistanilaiset naiset saavat tehdä töitä avustusjärjestöille. Jos avustusjärjestöissä ei ole naisia, apua ei voida antaa esimerkiksi niille naisille, jotka asuvat yksin. Apua eivät saa myöskään naiset, joiden mies on kuollut.

– Tällä hetkellä vain naiset voivat auttaa naisia hädässä. Miespuoliset avustustyöntekijät eivät saa tulla koteihimme auttamaan meitä, afganistanilainen Seima kertoo Pelastakaa lapset -järjestölle.

Seima asuu neljän lapsensa kanssa. Seiman mies kuoli koronaan.

Yhdistyneet kansakunnat eli YK on suuri kansainvälinen järjestö. YK:lla on 3300 avustustyöntekijää Afganistanissa. Työntekijöistä 400 on afganistanilaisia naisia. YK joutuu lähtemään Afganistanista, jos Taliban ei anna naisten osallistua avustustyöhön.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)