Selkosanomat mukana Mediataitoviikolla

Teksti: Ella Airaksinen
Kuva: Roosa Hepomäki / Mediataitoviikko
Uutinen julkaistu: 03.02.2022

Mediataitoviikkoa vietetään 7.–13.2.2022. Viikon tavoite on kehittää ihmisten mediataitoja. Myös Selkosanomat on mukana viikolla.

Mediataitoviikolla kehitetään lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja. Mediataito tarkoittaa esimerkiksi sitä, että osaa käyttää sosiaalista mediaa tai hakea tietoa. Mediataitoihin kuuluu myös se, että osaa arvioida tiedon ja uutisten luotettavuutta. Viikko antaa vinkkejä näiden taitojen opettamiseen.

Mediataitoviikon järjestää Kansallinen audiovisuaalinen instituutti yhdessä monien kumppaneiden kanssa. Myös Selkosanomat on viikon kumppani. Selkosanomat-lehteä lähetettiin viikon osallistujille, jotta he voivat tutustua lehteen. Selkosanomista myös tehtiin esittelyvideo YouTubeen viikon kunniaksi.

Mediataitoviikko on julkaissut Mediataito-lehden, jossa on uutisia mediataidoista ja juttuja viikon kumppaneilta. Mukana lehdessä on juttu Selkosanomista. Viikon verkkosivuilla on paljon materiaaleja, joilla voi kehittää omia mediataitoja tai opettaa niitä muille. Esimerkiksi Oppimateriaalikeskus Opike julkaisee selkokielisiä tehtäviä mediasta. Viikon aikana järjestetään tapahtumia, esimerkiksi mediatuokioita päiväkodeille.

Viikon teemat tärkeitä Selkosanomille

Tänä vuonna Mediataitoviikon teemoja ovat saavutettavuus ja yhdenvertaisuus. Mediataitoja täytyy opettaa niin, että kaikki voivat ymmärtää ja osallistua opetukseen. Jokaisen täytyy voida käyttää erilaisia medioita, vaikka heillä olisi jokin vamma tai toimintarajoite. Tätä tarkoittaa saavutettavuus ja yhdenvertaisuus.

Mediataitoviikon teemat ovat tärkeitä myös Selkosanomille. Selkosanomat haluaa olla Suomen saavutettavin lehti, jota kaikki voivat lukea.

Mediataitoviikko järjestetään 7.–13.2.2022. Löydät kaikki viikon tapahtumat ja materiaalit osoitteesta mediataitoviikko.fi.

Katso Selkosanomien esittelyvideo YouTubesta.

Lue juttu Selkosanomista Mediataitoviikon lehdestä. Juttu ei ole selkokielinen.

3 kommenttia artikkeliin ”Selkosanomat mukana Mediataitoviikolla”

 1. Selkokielin käyttö kuuluu:
  Rauhallisesti
  Hitaasti
  Helpot sanot
  Kehon kieli
  Ei murteita
  Anna aika
  Muista hengittää
  Varmista että toinen ymmärtää
  Unohda tätä sanot esim ( No niin)
  Ole positiivinen

  Vastaa
  • Selkokieli käyttö on erittäin tärkeä kaikille mutta se on tärkeämpää ihmisille, jotka siitä eniten tarvitsevat.

   Vanhukset, nuoret, ihmisiä jolla on oppimiseen vaikeuksia tai toimintarajoituksia, maahanmuuttajat tarvitsevat tuntea yhteiskunnan osa. Oikein kielen ymmärtäminen on minun mielestä pohja sille.

   Lisäksi, se edistää itsenäisyyttä ja kehittää itseluottamusta. Se automattisesti vaikuttaa muut elämän osa-alueet toimivat hyvin. Mieliterveys, työelämän mahdollisuuksia jne.

   Ennen kaikkea, selkokielen kuuluu ymmärtää kuinka vaikea se voi olla ihmiselle jotain että muille kuulosta helpolta. Se auttaa yrittää kuvitella olevansa jonkun toisen ihmisen kengissä.

   Helppo sanat käyttö, puhu rauhallisesti, ystävällisesti ja hitaasti. Myös muistaa että kehon kieli on suuri merkitys. Ihmisiä että tarvitsevat selkokieli on helpompi ymmärtää, keskittyä ja kuuntela jos he tuntevat toisen henkilö todella haluaa auttaa. Stressi, ahdistus ja paine on eristäytymisen ensimainen askel.

   Lisäksi, synonyymien käyttöä ja kuvat, jos on mahdollista, voi olla iso apu. Slangin välttäminen, käsi kieli auttaminen, selkokieli sanomalehdet/kirjat ja selkotietoa elämän osa-alueista ovat yhdenvertaisuksen työkaluja.

   Apua tarvitsevista huolehtiminen auttaa yhteiskunta kehittymään.

   Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)