Saavutettava pelaaminen kiinnostaa monia

Teksti: Jenni Stolt
Kuva: Saarni Säilynoja
Uutinen julkaistu: 12.01.2024

Museokeskus Vapriikissa Tampereella on avautunut saavutettavan pelaamisen näyttely. Saavutettavat pelit kiinnostavat monia, mutta joillekin ihmisille ne ovat välttämättömyys.

Pelaaminen on koko ajan suositumpaa, mutta pelien saavutettavuudesta on alettu puhua vasta viime vuosina. Pelien saavutettavuus on kuitenkin tärkeää, jotta mahdollisimman moni pystyisi pelaamaan esimerkiksi tietokone- tai konsolipelejä.

Saavutettavat pelit sopivat myös vammaisille ja toimintarajoitteisille pelaajille

Kun peli on saavutettava, sitä voi pelata vammasta tai toimintarajoitteesta huolimatta. Saavutettavat pelit sopivat esimerkiksi pelaajille, jotka eivät kuule, näe tai pysty liikkumaan normaalisti.

Saavutettavaan peliin voi esimerkiksi lisätä tekstityksen, jolloin kuulorajoitteinen pelaaja saa saman kokemuksen kuin normaalisti kuuleva pelaajakin. Monia pelejä on mahdollista pelata myös apuvälineillä. Silloin pelejä voi pelata erilaisten painikkeiden tai ohjainsauvojen avulla, jos tavallisten näppäimistöjen tai ohjainten käyttäminen on pelaajalle vaikeaa.

Vapriikin uudessa näyttelyssä tutustutaan saavutettavaan pelaamiseen

Vapriikin uudessa Esteet nurin -näyttelyssä syvennytään pelien saavutettavuuteen ja pelaamisen apuvälineisiin. Lisäksi näyttelyssä kerrotaan vammaisten pelaajien kokemuksista. Näyttely on avoinna Museokeskus Vapriikissa Tampereella 31.3.2024 saakka.

Tutkija Niklas Nylund työskentelee Vapriikin pelimuseossa ja iloitsee saavutettavan pelaamisen näyttelystä.

– Näyttely on opettanut meillekin paljon. Olemme esimerkiksi pohtineet, miten saavutettavuudesta voisi tulla pysyvä osa pelimuseota.

Saavutettavan pelaamisen näyttely avautui joulukuun alussa. Nylundin mukaan näyttely on kiinnostanut jo monia.

– Moni kävijä on pysähtynyt katselemaan näyttelyä. Uskon, että näyttely on hyvä tapa lisätä tietoisuutta saavutettavuudesta.

Saavutettavuus ja selkokieli lisääntyvät museoissa

Vapriikissa saavutettavuus ja esteettömyys on huomioitu monin tavoin. Museon tiloissa pystyy liikkua pyörätuolilla, ja moni museon oppaista osaa kuvailla näyttelyitä näkörajoitteisille kävijöille.

Myös selkokieli lisää saavutettavuutta, kun tietoa on helpompi ymmärtää. Marraskuussa museossa aukesi Radioaallon harjalla -näyttely, jonka ääniopastuksen voi kuunnella myös selkokielellä.

– Museon täytyy olla helposti lähestyttävä kaikille, Nylund toteaa.

Lue lisää näyttelyistä Vapriikin verkkosivustolta. Sivusto ei ole selkokielinen.

Voit tutustua näyttelyyn  31.3. saakka.

Näyttelyssä pääsee kokeilemaan pelaamista apuvälineiden avulla.

2 kommenttia artikkeliin ”Saavutettava pelaaminen kiinnostaa monia”

  1. Se on hyvää ajatus
    Monet henkilöt ei voi juokse tai kävele normaalisti ja tevitsevat joku tai jotain vapaa aikasta.

    Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)