Omaishoitajana vuorokauden ympäri

Teksti: Petri Kiuttu
Kuva: Kaisa Kaatra
Uutinen julkaistu: 27.08.2013

Espoolaisten Eeva ja Petter Pulkkisen elämä ei ole täysin tavanomaista, sillä Eeva sairastaa Alzheimerin tautia. Petter on hänen omaishoitajansa ja viettää vaimonsa kanssa käytännössä kaiken aikansa.

Eevan jatkuvasti pahenevat muistiongelmat varmistuivat Alzheimerin taudiksi vajaa kymmenen vuotta sitten. Sitä ennen hän työskenteli erikoissairaanhoitajana.

Sairauden vakavuus alkoi paljastua, kun Eevalla oli työpaikallaan jatkuvia vaikeuksia käyttää tietokonejärjestelmää. Nyt Eeva ei ole enää neljään vuoteen pystynyt puhumalla esittämään asioitaan. 65-vuotias Eeva ei ole ainoa muistisairauteen sairastunut. Suomessa on ainakin 130 000 muistisairasta henkilöä.

– Muistisairas ihminen kamppailee tätä tautia, herra Alzheimeria, vastaan. Muistisairas on se todellinen sankari. Alzheimer ei mielestäni kuitenkaan tuhoa ihmisen ymmärrystä, se vie ainoastaan muistin ja kyvyn tehdä päätöksiä, 69-vuotias Petter Pulkkinen sanoo.

Sairauden paljastumisen jälkeen Petter alkoi hoitaa puolisoaan täyspäiväisesti.

Kannustava ja energinen Petter kehitti elämänlaatumallin. Sen tavoitteena oli saada Eevan elämänlaatu mahdollisimman hyväksi.

Tämän mallin kymmenen kohtaa sopivat Petterin mielestä myös muiden muistisairaiden ihmisten elämänlaadun parantamiseksi.

– Muistisairaan henkilön on luotettava häntä hoitavaan ihmiseen täydellisesti, koska hän joutuu luovuttamaan oman elämänsä hallinnan toiselle. Tästä syystä on tärkeää, että muistisairas tuntee olevansa turvassa ja vapaa. Hänellä täytyy olla myös tunne siitä, että hän hallitsee asiat edelleen, Petter luettelee.

Petterin mukaan hänen ja Eevan asiat ovat hyvin silloin, kun he ovat yhdessä.

Muistiviikkoa vietetään syyskuussa viikolla 38. Maailman Alzheimer-päivä on 21.9.

2 kommenttia artikkeliin ”Omaishoitajana vuorokauden ympäri”

  1. Tässä tapauksessa oli todella hyvä, että Eevalla oli terve ja rakastava puoliso, joka antaa omaa aikansa vaimon elämään ladun parantamiseksi! Eeva pystyy elää omassa kodissa. Altsheimer taudin sairastuvat ihmiset lähihoidon tarpeissa aina.

    Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)