Kehitysvammaisella ihmisellä on oikeus saada työstään palkkaa

Teksti: Selkosanomat
Kuva: Liisa Huima
Uutinen julkaistu: 16.09.2019

Tuhannet kehitysvammaiset ihmiset työskentelevät Suomessa työn kaltaisissa olosuhteissa ilman palkkaa. Jotkut ovat työskennelleet vuosia tai jopa vuosikymmeniä ilman työntekijälle kuuluvia oikeuksia.

Ihmisoikeusliitto ja Kehitysvammaliitto vaativat, että työtoiminta uudistetaan ja kehitysvammaisten ihmisten työoikeudet turvataan. Järjestöt tuovat näitä asioita esiin Palkkaa työstä -kampanjassa.

Ihmisoikeusliitto ja Kehitysvammaliitto haluavat, että kehitysvammaisten ihmisten työtoimintaa koskeva lainsäädäntö ja käytännöt uudistetaan kokonaisvaltaisesti.

Moni työtoimintaan osallistuva tekee tuottavia työtehtäviä, mutta ilman työsuhdetta ja sen tuomaa suojaa ja etuja. Työtoimintaan osallistuvat saavat sosiaalihuollon maksamaa työosuusrahaa. Työosuusraha on keskimäärin viisi euroa päivässä. Työstä ei kerry eläkettä tai vuosilomaa.

– Minä olen ollut avotyötoiminnassa. Tein samanlaista työtä kuin muutkin siinä työpaikassa. Muut saivat palkkaa, minä vain työosuusrahaa. Minusta se on väärin. Meille kuuluu samat oikeudet kuin muillekin työntekijöille, kampanjassa mukana oleva Karoliina Olkkonen sanoo.

Suomessa on 25 000 työikäistä kehitysvammaista henkilöä. Heistä vain kolme prosenttia on palkkatyössä. Arvion mukaan jopa viisinkertainen määrä kehitysvammaisia ihmisiä voisi sijoittua työelämään. Noin 2 000 kehitysvammaista henkilöä on avotyötoiminnassa ja 6 000 työkeskuksissa.

Toimivia keinoja kehitysvammaisten ihmisten työllistymisen tukemiseen on jo nyt olemassa. Työhönvalmennuksessa henkilökohtainen valmentaja tukee kehitysvammaista työnhakijaa työnhaussa ja tarvittaessa työsuhteen aikana. Eri kuntien välillä on kuitenkin suuria eroja käytännöissä.

Kampanja jatkuu 26. syyskuuta saakka.

3 kommenttia artikkeliin ”Kehitysvammaisella ihmisellä on oikeus saada työstään palkkaa”

 1. Onnekksi Olkoon? Karoliina Okkonen. Olen kanssasi samaa mieltä. Jatka vain samaa linija niin hyvä tulee. Tsemppiä paljon?

  Vastaa
 2. esim mä alotin vasta työkeskukses vain 6e päivä naurettavaa avotöihin oon menos 10-12e ois sopiva meitä ei saisi syrjii

  Vastaa
 3. Olen sitä mieltä, että kaikilla on oikeus tehdä työtä.
  Kaikilla on oikeus saada työstään palkkaa.

  Vastaa

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)