Kim Jong-un (keskellä) johtaa maataan itsevaltaisesti sotilaiden tuella.

Kim Jong-un (keskellä) johtaa maataan itsevaltaisesti sotilaiden tuella.

Pohjois-Korea uhkailee jälleen sodalla

Pohjois-Korea on maailman eristäytyneimpiä valtioita. Nuori Kim Jong-un johtaa maata itsevaltaisesti.

Korean niemimaan kahden valtion suhteet ovat jälleen kiristyneet. Pohjois-Korea on uhkaillut toistuvasti naapuriaan Etelä-Koreaa. Pohjois-Korea uhkaa sodalla. Uhkailut johtuvat maiden välisestä saarikiistasta sekä YK:n julistamista talouspakotteista. Pohjois-Korea syyttää pakotteista Etelä-Korean lisäksi erityisesti Yhdysvaltoja. Etelä-Korea on Yhdysvaltojen liittolainen. Pohjois-Korea on kommunistinen ja eristäytynyt diktatuuri, jonka kansalaiset kärsivät nälänhädästä. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Pohjois-Korean valtavia vankileirejä on laajennettu, rajavalvontaa tiukennettu ja rangaistuksia kovennettu. Pohjois-Korean ihmisoikeustilanne on surkea.

Pohjois-Koreaa johtaa Kim Jong-un. Hän vaikuttaa isäänsä ja edeltäjäänsä Kim Jong-iliä leppoisammalta ja mukavammalta johtajalta. Kim Jong-il eli Rakas johtaja kuoli vuoden 2011 lopulla. Kim Jong-un eli Suuri seuraaja on kuitenkin osoittanut olevansa kova ja itsevarma itsevaltias, joka valmistelee päämäärätietoisesti toimintakykyistä ydinasetta.

Kim Jong-un on melko nuori johtaja. Hänen tarkkaa syntymävuottaan ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan joko 1983 tai 1984. Hänellä on luultavasti vaimo, toveri Ri Sol-ju. Varmaa ei kuitenkaan ole, onko nainen todella diktaattorin vaimo, vai onko kyseessä julkisuustemppu.

Pohjois-Korea on uhannut Yhdysvaltoja ydinaseiskulla ja irtisanonut sopimukset, joissa pohjoinen ja etelä lupaavat olla aloittamatta sotaa.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.