Donal Traynor (oikealla) kuvattiin toukokuun puolivälissä yhdessä miehensä Joseph Bowlbyn kanssa Dungarvanin kaupungissa Irlannin rannikolla. Kun pari tapasi toisensa vuonna 1994, he eivät voineet kuvitellakaan, että he pääsevät naimisiin jonain päivänä.

Irlantilaiset hyväksyivät tasa-arvoisen avioliittolain

Irlanti on maailman ensimmäinen maa, joka hyväksyi sukupuolineutraalin avioliiton kansanäänestyksellä. kansanäänestys järjestettiin toukokuun lopulla.

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajia oli 62 prosenttia äänestäjistä. Vastustajia oli noin 38 prosenttia.

Äänestystulos muuttaa Irlannin perustuslain. Tasa-arvoinen avioliittolaki takaa jatkossa mies- ja naispareille sman oikeuden avioliittoon kuin heteropareilla. Homoparit vihitään avioliittoon siviilivihkimisellä. Tasa-arvoisen avioliittolain perusteella avioliitto pitää taata myös samaa sukupuolta oleville ihmisille.

Irlanti on katolinen maa. Asenteet ovat muuttuneet Irlannissa sallivammiksi nopeasti. Miesten välinen seksi oli Irlannissa lain mukaan rikos vielä reilut 20 vuotta sitten. Avioeroihin suhtauduttiin Irlannissa vielä 1990-luvulla hyvin kielteisesti.

Aborttilaki on edelleen hyvin tiukka Irlannissa. Raksaudenkeskeytys sallitaan ainoastaan siinä tapauksessa, jos naisen henki on vaarassa.

EU-maista sukupuolineutraali avioliittolaki on voimassa jo Belagiassa, Britanniassa, Espanjassa, Hollannissa, Luxemburgissa, Portugalissa, Ranskassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Sloveniassa ja Suomessa parlamentti puoltaa lakia, mutta se ei ole vielä voimassa.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.