Ursula von der Leyen on komission puheenjohtaja ja EU:n tärkein johtaja.

EU-komissio aloitti työnsä

Uusi Euroopan unionin komissio aloitti työnsä joulukuun alussa. Komission puheenjohtaja, saksalainen Ursula von der Leyen on EU:n tärkein johtaja.

Uusi Euroopan unionin komissio aloitti työnsä joulukuun alussa. Komission puheenjohtaja, saksalainen Ursula von der Leyen on EU:n tärkein johtaja.

Euroopan unioni eli EU on joutunut odottamaan poikkeuksellisen pitkään uutta komissiota. Kuukausien odotus päättyi keskiviikkona 27. marraskuuta, kun Euroopan parlamentti äänesti uuden komission luottamuksen puolesta.

Komissiossa on 27 komissaaria, yksi jokaisesta jäsenmaasta. Britannialla ei ole komissaaria, koska se neuvottelee EU-erosta. Unkarin, Romanian ja Ranskan ensimmäiset komissaariehdokkaat eivät kelvanneet parlamentille. Tästä syystä uuden komission valinta kesti odotettua kauemmin.

Komissio on tärkeä. Se valvoo EU:n päätöksiä. Se voi myös esittää uusia lakeja. Komissio valitaan viideksi vuodeksi.

Saksalainen yllätysvalinta

Ursula von der Leyen on ensimmäinen nainen Euroopan komission johdossa. Hänen edeltäjänsä komission johdossa oli Jean-Claude Juncker.

Von der Leyen on tehnyt oman ohjelman, jonka mukaan EU työskentelee tulevaisuudessa. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu on ohjelman tärkein kohta. Von der Leyen haluaa, että EU-maiden kansalaiset saavat oman minimipalkan. Hänen mielestään miesten ja naisten välisten ansiotulojen eroja tulee pienentää.

EU aikoo panostaa myös kilpailukykyyn. Unioni panostaa koulutukseen ja tieteelliseen tutkimukseen. EU:n opiskelijavaihto-ohjelma Erasmus saa lisärahoitusta.

Suomen komissaari on Jutta Urpilainen. Hän vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista.

Lähteet Yle, HS

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.