Suomalaiset syövät liikaa lihaa ja suolaa

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet STT, Yle
Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Uutinen julkaistu: 29.11.2024

Ruokavirasto on julkaissut uudet ravitsemussuositukset. Suosituksissa kehotetaan vähentämään leikkeleiden ja makkaroiden syömistä.

Suomalaiset syövät liikaa punaista lihaa. Punainen liha tarkoittaa esimerkiksi pihvejä, leikkeleitä ja makkaroita, jotka on valmistettu naudasta, siasta tai lampaan lihasta.

Leikkeleissä ja makkaroissa on usein paljon suolaa. Myös suolan liiallista käyttöä pitäisi välttää.

Yli 350 grammaa punaista lihaa viikossa voi lisätä riskiä sairastua paksu­suolen syöpään. Punainen liha ei ole myöskään ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Uusien suositusten mukaan suomalaisten olisi hyvä syödä enemmän kasviksia. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä pitäisi syödä jopa 800 grammaa joka päivä. Täysjyvävilja ja palkokasvit ovat myös terveellisiä. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu myös kala.

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu myös sopiva juoma. Terveellinen juoma ruuan kanssa on vesi. Suomessa hanavesi on hyvää.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)