YK juhlii sekavassa maailmantilanteessa

Teksti: Petri Kiuttu, lähteet HS, STT
Kuva: Lehtikuva
Uutinen julkaistu: 07.10.2015

YK syntyi toisen maailmansodan jälkeen. Sodan voittaneet suuret maat halusivat turvata maailmanrauhan. Järjestö on menestynyt 70 vuotta, vaikka maailmanrauha ei ole säilynyt.

Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n perustamisesta on kulunut 70 vuotta. Tasavuosia juhlistettiin juhlakokouksella.

YK:n 70-vuotiskokoukseen New Yorkissa osallistuivat kaikki maailman huippujohtajat. Mukana olivat esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Kiinan presidentti Xi Jinping, Iranin presidentti Hassan Ruhani ja Ranskan presidentti François Hollande. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö piti kokouksessa puheenvuoron. Kaikkiaan paikalla oli yli 160 huippupoliitikkoa.

Niinistö sanoi, että Suomi on sitoutunut taisteluun terrori- järjestö Isisiä vastaan. Niinistön mukaan Suomi kantaa vastuunsa myös Euroopan pakolaiskriisissä. Pakolaisten auttamiseen on kuitenkin löydettävä muita keinoja kuin miljoonien ihmisten vaellus turvapaikanhakuun.

YK:n juhlakokousta synkensivät monet kansainväliset kriisit. Eurooppaa koettelee ennen kokematon pakolaiskriisi, Syyriassa on sodittu yli neljä vuotta, sota Ukrainassa jatkuu edelleen ja terrorijärjestö Isis levittää kauhua Lähi-idässä.

Terrorismi ja pakolaiskriisi johtuvat suureksi osaksi juuri Syyrian sodasta. YK:n turvallisuusneuvostolla ei ainakaan vielä ole ratkaisua ongelmaan.

YK:n juhlakokous asetti jäsenmaille tavoitteen, jolla pyritään poistamaan köyhyys maailmasta kokonaan seuraavien 15 vuoden aikana. Tällä hetkellä tehtävä vaikuttaa mahdottomalta. YK:ssa on 193 jäsenmaata. Niistä suuri osa on kehittyviä maita.

YK syntyi toisen maailmansodan jälkeen. Britannia, Kiina, Ranska, Neuvostoliitto ja Yhdysvallat perustivat sen. Ensimmäinen kokous järjestettiin vuonna 1946. YK:n edeltäjä oli Kansainliitto. Se kaatui aikanaan toiseen maailmansotaan.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)