Kuvassa on asiakas yksin tyhjässä kauppakeskuksessa Lahdessa.

Kuvassa on asiakas yksin tyhjässä kauppakeskuksessa Lahdessa.

Yksinäisyys on lisääntynyt

Joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä. Monilla ei ole ketään, kenelle jutella. Korona-aika on pahentanut tilannetta.

Suomen Punaisen Ristin eli SPR:n kyselyn mukaan lähes joka kolmas suomalainen on yksinäinen. Koronapandemia on lisännyt yksinäisyyttä selvästi.

Yksinäisyys alkoi lisääntyä vuosi sitten, kun koronarajoitukset alkoivat. Yksinäisyydestä kärsivät erityisesti yli 65-vuotiaat, yksin asuvat, pienituloiset, työttömät ja työelämän ulkopuolella olevat sekä nuoret ihmiset. Vakavia haittoja voi syntyä, jos tilanne jatkuu vielä pitkään.

Opiskelijan arki muuttui

Koronapandemian aika on muuttanut paljon opiskelijoiden arkea. Aiemmin opiskelijoilla oli monenlaista vapaa-ajan toimintaa. Nyt opintoja tehdään etänä, eikä yhteisiä vapaa-ajanharrastuksia ole.

– Monet nuoret opiskelijat eivät ole löytäneet uudesta opiskelu- kaupungista yhtään ystävää, sanoo Kaisa Kuuppo Ylen haastattelussa. Hän vastaa SPR:n Tampereen vapaaehtoistoiminnasta.

SPR:n sosiaalitoiminnasta vastaava Maaret Alaranta sanoo, että yksinäisyyden lisäntyminen on erittäin huolestuttavaa.

– Totta kai on tärkeää huolehtia terveydestä ja välttää turhaa liikkumista. Koronavirukseen voi kuolla. Niin voi kuolla kuitenkin myös yksinäisyyteen, Alaranta sanoo Helsingin Sanomissa.

SPR tekee työtä yksinäisyyden vähentämiseksi. SPR:n Ystävätoiminta tarvitsee vapaaehtoisia mukaan. Ystävätoiminta järjesti viime vuonna apua yksinäisyyteen 25 000 ihmiselle.

Lähteet Yle, HS

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.