Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (vas.), pääministeri Jyrki Katainen, Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (vas.), pääministeri Jyrki Katainen, Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tiedottivat terveydenhuollon uudistuksesta sunnuntaina 23.3.

Sopu terveydenhuollon uudistuksesta

Hallitus ja oppositio sopivat uudistuksesta, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Uudistusta kutsutaan sote-uudistukseksi.

Jo pitkän aikaa hallitus on yrittänyt uudistaa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluita. Se ei kuitenkaan ole onnistunut ennen tätä, sillä aikaisempia ehdotuksia on vastustettu. Nyt sote-uudistuksella on laaja tuki. Uudessa mallissa suomalaisten sote-palvelut järjestetään viidellä suuralueella. Nämä viisi aluetta ovat Helsingin, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun ympärillä, joissa kussakin toimii yliopistosairaala.

Uudet sote-alueet ovat vastuussa esimerkiksi sairaaloiden, terveyskeskusten ja lastensuojelun toiminnasta. Joka alueella toimii perussairaanhoito ja erikois- sairaanhoito sekä sosiaalipalvelut. Rahaa palveluiden järjestämiseen alueet keräävät kunnilta. Jokaisen suuralueen kunnat rahoittavat palveluita sen mukaan, kuinka paljon niissä on asukkaita.

Jatkossa kunnat eivät itse päätä sote-palveluista, sillä päätösvalta siirtyy sote-alueelle. Tämä voi aiheuttaa huolta pienissä kunnissa, joissa asuu vähän ihmisiä. Pelkona on, että palvelut katoavat pienistä kunnista suurempiin kuntiin. Terveydenhuollon asiantuntijat ovat kuitenkin kehuneet uudistusta. Heidän mielestään yksi uudistuksen hyvä puoli on se, että sen avulla saadaan perusterveydenhuolto kuntoon.   Myönteistä huomiota on herättänyt myös hallituksen ja opposition yhteistyö uudistuksesta sopimisessa.

Mitä mieltä olit jutusta?


2 kommenttia uutiseen “Sopu terveydenhuollon uudistuksesta”

  1. saddafa

    bieni kyllää ei ole raha mitä tehtevat?

  2. krishna

    Minun pidan hyvä asia .Yksi hyvä puoli uudistuksessa, se tarjoaa perusmuoto.