Hallitus esitteli puolustusselontekoa helmikuun puolivälissä. Tiedotustilaisuudessa olivat valtiovarainministeri Petteri Orpo (vasemmalla), puolustusministeri Jussi Niinistö ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Hallitus esitteli puolustusselontekoa helmikuun puolivälissä. Tiedotustilaisuudessa olivat valtiovarainministeri Petteri Orpo (vasemmalla), puolustusministeri Jussi Niinistö ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Lisää rahaa puolustukseen

Suomi käyttää lähivuosina paljon nykyistä enemmän rahaa puolustukseen.

Hallitus julkaisi helmikuun puolivälissä selonteon, joka kertoo, miten Suomen kykyä puolustautua pitää kehittää lähivuosina. Armeijan määrärahat kasvavat kymmenillä miljoonilla euroilla lähivuosina.

Suomi ostaa uusia hävittäjälentokoneita nykyisten Hornet-hävittäjien tilalle. Uudet hävittäjät maksavat 7–10 miljardia euroa. Suomi ostaa merivoimille uusia laivoja.

Suomi on nyt varautunut siihen, että sodassa armeijassa on 230 000 sotilasta. Selonteko esittää, että sotilaiden määrä nousee 280 000:een.

Euroopan turvallisuus on heikentynyt

Suomi kasvattaa puolustusmenoja, koska Suomen lähialueen turvallisuustilanne on heikentynyt. Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo, että perinteisen sodan mahdollisuus on palannut takaisin.
Aiemmin arveltiin, että sodan mahdollisuus Euroopassa ja Itämeren alueella oli pieni. Suomi ja monet muut maat pienensivät armeijoitaan.

Viime vuosina Venäjä on pyrkinyt suurvallaksi. Se valloitti Krimin Ukrainalta. Venäjä myös tukee Itä-Ukrainan kapinallisia Ukrainan sodassa. Näistä syistä jännitys Euroopassa on lisääntynyt.

Suomi aikoo edistää puolustusyhteistyötä Euroopan unionissa. Myös yhteistyö Ruotsin kanssa syvenee. Selonteko kuvailee, että Yhdysvallat on tärkeä kumppani Suomelle.

Jos selonteon esitykset toteutuvat, kyseessä on Suomen historian suurin panostus puolustuskyvyn nostamiseen. Näin sanoo Ilkka Kanerva, joka on eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Eduskunta käsittelee selontekoa maaliskuun aikana.

Lähteet STT, Yle, Ilta-Sanomat, HS

Mitä mieltä olit jutusta?


Yksi kommentti uutiseen “Lisää rahaa puolustukseen”

  1. j.t

    hankkikaa hyviä hävittäjiä parempia kuin
    venäjällä