Kuvassa ovat Suomen puolustusministeri Carl Haglund (vasemmalla) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Suomen puolustusministeri Carl Haglund (vasemmalla) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist esittelivät puolustusyhteistyön mahdollisuuksia Tukholmassa viime viikon tiistaina.

Lisää pohjoismaista yhteistyötä

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ehdottavat yhteistyön tiivistämistä.

Viime viikolla julkaistiin raportti Suomen ja Ruotsin yhteistyöstä puolustuksessa. Se sisältää pitkän listan uusia yhteistyöehdotuksia. Raportin ovat laatineet Suomen ja Ruotsin puolustusministeriöt ja puolustusvoimat.

Raportin mukaan Suomi ja Ruotsi voivat kouluttaa sotilaita yhdessä. Helikoptereita ja panssarivaunuja voi hankkia ja huoltaa yhdessä. Yhteistyö edellyttää suojattujen viestintäyhteyksien rakentamista armeijoiden välille.

Maiden lentokoneet ja laivat voivat käyttää toistensa tukikohtia ja satamia. Armeijat voivat muodostaa joukkoja, jotka harjoittelevat yhdessä.

– Meillä on hyvä kyky toimia yhdessä erilaisissa kriisitilanteissa, sanoo Suomen puolustusministeri Carl Haglund.

– Kyseessä ei ole Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, sanoo Haglund.

Hänen mukaansa yhteistyön taustalla ei ole Ukrainan kriisi. Selvitys yhteistyöstä tilattiin jo ennen kriisiä. Hän uskoo, että ehdotuksia toteutetaan jo tänä vuonna eduskuntavaalien jälkeen.

– Kyseessä on käännekohta maidemme puolustussuhteessa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak Ylen haastattelussa.

Tutkija tulkitsee ehdotuksia niin, että jos Suomeen tai Ruotsiin hyökätään, voi toinen maa auttaa nopeasti.

Lähteet Verkkouutiset, Yle, MTV3

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.