Äärioikeisto Suomessa -kirjan kaksi kirjoittajaa, Mikael Brunila ja Li Andersson. He esittelivät kirjaansa Jyväskylän kirjastossa 31. tammikuuta, kun talon aulassa puukotettiin vartijaa.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan kaksi kirjoittajaa, Mikael Brunila ja Li Andersson. He esittelivät kirjaansa Jyväskylän kirjastossa 31. tammikuuta, kun talon aulassa puukotettiin vartijaa.

Ääriliikkeiden nousu huolestuttaa

Suomessa on sattunut parin viime vuoden aikana useampia äärioikeistolaisen liikkeen tekemiä väkivaltaisia iskuja.

Yhtä ihmistä puukotettiin Jyväskylässä tilaisuudessa, jossa esiteltiin Äärioikeisto Suomessa -kirjaa. Poliisi on vanginnut miehen, joka puukotti vartijaa Jyväskylän kaupunginkirjastossa. Puukotus tapahtui tammikuun lopussa. Kirjastossa järjestettiin silloin keskustelutilaisuus, jossa esiteltiin äärioikeiston toiminnasta kertovaa kirjaa.

Vangittu mies on mukana äärioikeistolaisen Suomen vastarintaliikkeen toiminnassa. Hän on julkaissut internetin sosiaalisessa mediassa uusnatsistisia kirjoituksia. Poliisi selvittää muitakin kirjastossa sattuneita väkivaltaisuuksia. Suomessa on sattunut parin viime vuoden aikana useampia ääriliikkeiden iskuja. Viime aikoina iskujen tekijät ovat kuuluneet äärioikeistolaisiin järjestöihin.

Monet poliitikot ovat ilmaisseet huolensa kehityksen suunnasta. Mikael Jungnerin mukaan äärioikeistolaisuus nousee myös Suomessa. Hänen mukaansa uhka on syytä ottaa vakavasti.

Valtiopäivien avajaisissa myös presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma tuomitsivat asioiden ajamisen väkivallan avulla.

Sisäministeri Päivi Räsäsen mielestä ääriliikkeet eivät ole erityisen suuri vaara Suomessa. Räsänen tuomitsee kuitenkin väkivallan käytön ja korostaa, että yhteiskuntaamme kuuluu sananvapaus eli mahdollisuus ilmaista omia mielipiteitään.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Juho Eerola totesi Jyväskylän tapahtumien olleen hyvää mainosta kirjalle. Eerola kuitenkin tuomitsee teon typeränä. Hänen mukaansa äärioikeisto ei ole uhka Suomessa. Viime viikolla Eerola pahoitteli puheitaan Ylen A-Studiossa.

Yksi kirjan kirjoittajista on Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Anderssonin. Hänestä Eerolan puheet vähättelevät väkivaltaista käytöstä.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.