Biojätteen keräys laajenee

Teksti: Seija Niinistö-Samela
Kuva: Juha Samela
Uutinen julkaistu: 01.08.2024

Heinäkuusta alussa tuli voimaan uusi määräys, jonka mukaan biojätteen kerääminen on pakollista esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Myös muissa yli 10 000 asukkaan taajamissa biojäte täytyy kerätä erikseen muusta jätteestä.

Aiemmin biojätteen kerääminen on ollut suositeltavaa, ja monissa kerros- ja rivitaloissa on ollutkin jo pitkään yhteinen astia biojätteelle.

Biojätteen keräämisellä vähennetään sekajätettä

Biojätteen keräämisen tarkoituksena on vähentää sekajätettä ja torjua ilmastonmuutosta. Biojätteestä saadaan kotimaista energiaa.

Moni omakotiasukas on huolehtinut biojätteistä kompostoimalla ne omassa kompostorissa. Jos omaa kompostoria ei ole, heinäkuun alusta omakotitalojen asukkaat voivat tilata biojätteelle astian ja säännöllisen kuljetuksen.

Oman kompostorin käytöstä täytyy tehdä ilmoitus paikalliselle ympäristöasioista vastaavalle. Pääkaupunkiseudulla ilmoituksen voi tehdä netissä www.hsy.fi.

Mikä on biojätettä?

Biojätettä on lähes kaikki sellainen jäte, joka on luonnosta peräisin. Kahvinporot, perunankuoret, kananmunan kuoret ja ruuantähteet ovat biojätettä. Lemmikkien jätökset eivät kuitenkaan kuulu bioastiaan tai kompostoriin.

Kompostorin valinta

Hyvä kompostori on tiivis. Sen pohjassa tulisi olla verkko, joka estää esimerkiksi hiirien ja rottien pääsyn kompostoriin.

Biojätteen lajittelu ja kompostorin hoito vaativat jonkin verran aikaa. Kompostorin hoitamisesta voi myös tulla hauska harrastus. Ohjeita kompostointiin löytyy netistä ja puutarha-alan kirjoista.

Ajan kuluessa omasta kompostorista voi saada muhevaa multaa huone- ja puutarhakasveille.

Lisätietoa uusista määräyksistä ja kompostoinnista löytyy esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelujen sivulta www.hsy.fi.

Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Nimi tai nimimerkki:

Kommentti:

Tietoturvaseloste (PDF)