Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuotista itsenäisyyttään. Juhlavuonna järjestetään monia tapahtumia. Juhlan kunniaksi äänestettiin esimerkiksi siitä, mikä on Suomen kansallisruokaa.
Kansallisruoan pohtiminen aloitettiin jo kesällä 2016. Silloin 10 000 ihmiseltä kerättiin yli 1 000 ehdotusta Suomen kansallisruoaksi.
Kilpailun tuomarit valitsivat kaikista ehdotuksista 12 suomalaista ruokalajia finaaliin. Tuomarit oli valittu henkilöistä, jotka työskentelevät ruoka-alalla.
Tuomaristo valitsi nämä ruokalajit finaaliin: pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakat, mustikkapiirakka, paistetut silakat tai muikut, ahven ja perunat, karjalanpaisti, graavilohi ja maksalaatikko.
Lopullinen valinta tehtiin äänestyksellä, johon tuli noin 40 000 vastausta. Ruisleipä sai lähes 10 000 ääntä.
Äänestyksen järjesti ELO-säätiö, joka tukee suomalaista ruokakulttuuria.