Smørrebrød on tanskaa ja tarkoittaa voileipää, jonka päällä on erilaisia täytteitä. Tässä reseptissä käytetään savusilakkaa. Nämä leivät sopivat hyvin kokonaiseksi ateriaksi, sillä niiden päällä on perunaa ja kalaa.
12 tanskalaiseen voileipään tarvitset:
12 leipäviipaletta (esimerkiksi hapanleipää tai ruisleipää)
2-3 keitettyä perunaa
150 grammaa savusilakkaa tai muuta savukalaa
yksi omena
yksi pieni punasipuli
krassia tai ruohosipulia
Sinappikastikkeeseen tarvitset:
50 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
10 grammaa creme fraichea (jossa on aina 28 % rasvaa)
yksi ruokalusikallinen karkeaa sinappia, esimerkiksi karkeaa dijonsinappia
suolaa
Tee näin:
1. Kuori pilko kylmät keitetyt perunat.
2. Ota kaloista ruodot pois.
3. Hienonna punasipuli.
4. Tee sinappikastike: Vatkaa tuorejuusto ja creme fraiche pehmeäksi vaahdoksi. Käytä sähkövatkainta. Lisää sinappi ja mausta ripauksella suolaa.
5. Voitele leivät. Laita niiden päälle perunaviipaleita ja sinappikastiketta. Paloittele omena. Asettele leiville omenaa ja kalaa. Laita viimeiseksi vielä punasipulia ja krassia.
6. Tarjoile sinappikastikkeen kanssa.
Suomessa vietetään vappua ensi viikonloppuna. Lauantaina 30.4. on vappuaatto. Sunnuntaina 1.5. on vapunpäivä. Suomessa vappu on erityisesti työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaali ja juhla. Mukavaa vappua!