Saudiarabialainen nainen ajoi autolla Jeddahin satamakaupungissa syyskuun lopussa.

Saudinaiset saavat ajaa autolla ensi vuonna

Saudi-Arabia on maailman ainoa maa, jossa naiset eivät saa ajaa virallisesti autolla. Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston mukaan ajokielto kumotaan vuoden 2018 kesäkuussa.

Saudinaiset saavat ajaa virallisesti autolla ensi kesänä. Naisten ajokielto ei ole kirjattuna Saudi-Arabian lakiin, mutta ajokortteja on myönnetty käytännössä ainoastaan miehille. Määräyksen naisten ajo-oikeudesta antoi Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saud.

Naisten ajokiellon kumoaminen on merkittävä asia siksi, että se vapauttaa naiset liikkumaan ilman aviomiestä, huoltajaa tai kuljettajaa. Saudi-Arabiassa ei ole hyväksyttävää, jos nainen liikkuu yksin paikoissa, joissa on miehiä. Esimerkiksi pikaruokaketjujen ravintoloissa on erilliset naisten ja miesten puolet.

Naisten ajo-oikeus on jälleen yksi pieni uudistumisen merkki. Naiset saivat asettua ehdolle Saudi-Arabian paikallisvaaleissa vasta vuonna 2015.

Saudi-Arabia on rikas öljyvaltio Persianlahden rannalla. Kuningaskunta on hyvin vanhoillinen ja noudattaa tiukkaa islamilaista lakia. Saudi-Arabiassa on käytössä kuolemanrangaistus. Poliittiset puolueet eivät ole sallittuja. Saudi-Arabia on niin sanottu absoluuttinen monarkia, eli kuningasperhe johtaa maata ilman mitään rajoitteita.

Suurin osa Saudi-Arabiasta on autiomaata. Saudi-Arabiassa on vajaat 30 miljoonaa asukasta. Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on maailman huonoimpia.


Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.