Presidentit Donald Trump (vasemmalla) ja Xi Jinping tapasivat Kiinan pääkaupungissa Pekingissä marraskuussa 2017.

Presidentit Donald Trump (vasemmalla) ja Xi Jinping tapasivat Kiinan pääkaupungissa Pekingissä marraskuussa 2017.

Trump painostaa Kiinaa

Yhdysvallat asettaa kiinalaisille tuotteille kymmenen prosentin tullit.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt, että kiinalaiset joutuvat maksamaan tulleja tuotteistaan, joita he tuovat Yhdysvaltoihin. Tullimaksu on aluksi 10 prosenttia tuotteen arvosta, mutta nousee myöhemmin 25 prosenttiin.

Kiina on ilmoittanut, että se vastaa Yhdysvaltain tulleihin. Kiinan valtiollinen sanomalehti Global Times kertoi viime kesänä, että Kiina asettaa yhdysvaltalaisille tuotteille 5–25 prosentin tullimaksun.

Kyseessä on kauppasota Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan taustalla on maiden kaupankäynnin epätasapaino. Kiina vie Yhdysvaltoihin paljon enemmän tuotteita kuin Yhdysvallat Kiinaan. Presidentti Donald Trump aikoo pysäyttää tämän kehityksen. Trump haluaa myös, että tuotteita valmistetaan jatkossa enemmän Yhdysvalloissa.

Kauppakiistassa on kyse perinteisestä valtioiden välisestä kauppasodasta. Kauppasodalla tarkoitetaan sitä, että valtiot pyrkivät estämään toisen valtion kaupankäynnin omaan maahansa tullimaksuilla ja painostamalla. Kauppasodat ovat olleet hyvin harvinaisia viime vuosina.

Donald Trump on uhannut tullimaksujen korotuksella myös Euroopan unionin maita. Nämä maksut vaikuttaisivat erittäin kielteisesti myös Suomen ulkomaankauppaan ja talouteen.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.