Pieni keskiamerikkalainen Panama nousi otsikoihin, kun tietovuoto paljasti laajan veronkierron panamalaisen yhtiön Mossack Fonescan kautta. Kuvassa näkyy pääkaupungin liike-elämän keskuksen rakennuksia.

Pieni keskiamerikkalainen Panama nousi otsikoihin, kun tietovuoto paljasti laajan veronkierron panamalaisen yhtiön Mossack Fonsecan kautta. Kuvassa näkyy pääkaupungin liike-elämän keskuksen rakennuksia.

Panama-vuoto paljasti veronkierron

Moni poliitikko joutui viime viikolla vastaamaan syytöksiin veronkierrosta.

Panama-tietovuoto koskee panamalaisen yhtiön Mossack Fonsecan asiakkaita. Salaiset asiakirjat vuodettiin julkisuuteen noin viikko sitten.

Tietovuoto paljasti, että eri maiden poliitikot ja rikkaat ovat vuosien ajan piilottaneet rahojaan verottajalta veroparatiiseihin kuten Panamaan. Näin he välttyvät verojen maksamiselta.

Islannin pääministeri Sigmundur Gunnlaugsson joutui eroamaan,  kun Panama-vuoto paljasti, että hän omisti veroparatiisiyhtiön. Myös Iso-Britannian pääministeri David Cameron joutui selittelemään veroasioitaan, sillä hänen isällään oli aiemmin veroparatiisiyhtiö.

Panama-vuoto paljasti myös, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Ranskan äärioikeistopuolueen johtajan Marine Le Penin läheisillä on yhteyksiä veroparatiiseihin.

Suomalaisia poliitikkoja ei  Panama-vuodossa ole mainittu. Sen sijaan pohjoismainen Nordea-pankki nousee esille. Nordea perusti ennen vuotta 2009 satoja yrityksiä asiakkailleen veroparatiiseihin. Nordea on vakuuttanut, että se toimii nykyään toisin.

– Nordea ei ole rikkonut lakia, puolustautui Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

Yhtiön perustaminen veroparatiisiin ei ole laitonta. Verojen kiertäminen tulee kuitenkin kalliiksi, kun verotuloja jää saamatta.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.