Norjan energiaministeri Kjell-Borge Freiberg näytti näin iloiselta, kun hän vieraili öljynporauslautta Ekofiskillä.

Norja löysi öljyä 50 vuotta sitten

Norja alkoi pumpata öljyä 50 vuotta sitten. Norjan öljyrahasto on Norjan valtion eläkerahasto. Rahasto on täynnä rahaa, joka on peräisin öljystä.

Rahasto perustettiin 23 vuotta sitten.

Lokakuussa rahasto teki uuden ennätyksen. Rahastossa on nyt yli 10 000 miljardia Norjan kruunua. Se on noin 980 miljardia euroa.

Rahamäärä on erittäin suuri. Suomen valtion budjetti on 57,7 miljardia euroa. Öljyrahaston varoilla voitaisiin maksaa Suomen valtion menot 17 vuoden ajan.

Öljy teki Norjasta rikkaan

Norja oli melko köyhä pohjoinen valtio vielä 1960-luvulla. Norjalaiset olivat jo aloittaneet öljynporauksen Pohjanmerellä, mutta mitään suurta ei löytynyt. Vuonna 1969 norjalaiset löysivät kuitenkin valtavasti öljyä Stavangerin kaupungin läheltä niin sanotulta Ekofiskin alueelta.

Nykyisin Norja on vauras valtio. Maa on maailman seitsemän rikkaimman maan joukossa. Siitä norjalaiset saaavat kiittää öljyä. Viidesosa Norjan tuloista on peräisin öljystä ja maakaasusta. Puolet Norjan vientituloista tulee näistä luonnonvaroista.

Norja haluaa tästä huolimatta vähentää riippuvuuttaan öljystä. Öljyrahasto kauppaa nykyisin öljyä tuottavien yritysten osakkeita. Rahasto on ostanut osuuksia monenlaisista yrityksistä.

– Öljy on meille tärkeää. Tavoitteemme on kuitenkin olla vähemmän riippuvaisia öljystä tulevaisuudessa, Norjan valtiovarainministeri Siv Jensen sanoo.

Lähteet Yle, Dagens industri, Aftonbladet

Mitä mieltä olit jutusta?


Yksi kommentti uutiseen “Norja löysi öljyä 50 vuotta sitten”

  1. Tuula

    Mielenkiintoinen teksti. Itselläni on omakotitalossa öljylämmitys, joten jutut öljyyn liittyen kiinnostavat. Nytkin pitäisi lähiaikoina huoltaa öljynpolttimet. En tiennytkään, että Norja on vähentämässä öljyn tuotantoaan.

    https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto