Kun Kyproksen pankit ovat olleet kiinni, ihmiset ovat jonottaneet rahaa automaateista.

Kun Kyproksen pankit ovat olleet kiinni, ihmiset ovat jonottaneet rahaa automaateista.

EU ja Kypros pääsivät sopuun

Kyproslaiset ovat pettyneitä Kreikan, Venäjän ja EU:n apuun.

Euromaiden valtiovarain-ministerit hyväksyivät sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä Brysselissä Kyproksen tukipaketin. Tukipaketti myönnettiin sillä ehdolla, että Kypros hoitaa taloutensa kuntoon. Euroopan keskuspankki oli uhannut lopettaa Kyproksen pankkien hätärahoituksen maanantaina, mikäli sopu ei synny. Saarivaltion tavallisia asukkaita ei rangaista talletusverolla, joka koskisi säästöjä.

Kyproksen taloustilanne on hyvin vaikea. Se ei olisi enää selvinnyt ilman ulkopuolista lainaa. EU:n lainapaketti on 10 miljardia euroa. Rahat menevät pääasiassa pankkien pelastamiseen. Erityisen heikossa kunnossa ovat Kyproksen pankit. Kyproksen toiseksi suurin pankki Laiki ajetaan alas, eli sen toiminta lopetetaan ja hajautetaan. Suurin pankki, Bank of Cyprus, jatkaa toimintaansa. Talouskomissaari Olli Rehnin mukaan Kyproksen lähitulevaisuus on vaikea.

Kyproksessa toivottiin, että Venäjä olisi osallistunut sen pankkien pelastamiseen, koska saarella on paljon venäläisiä suurtalletuksia. Venäjä kuitenkin hylkäsi Kyproksen avunpyynnön.

Suomi tukee Kyprosta sekä euroalueen kriisirahaston että IMF:n kautta. Suomen osuus Kyproksen tukipaketista on 200 miljoonaa euroa.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.