Kuntaliitoksessa monta kuntaa yhdistyy yhdeksi suureksi kunnaksi. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa olisi muutoksen jälkeen vain kolme kuntaa, kun nyt siellä on 14 kuntaa.
Hallituksella on kova työ ajaa asiaa eteenpäin, sillä vain noin joka neljäs suomalainen kannattaa tällaisia muutoksia. – Kielteisyys kuntaliitoksiin on lisääntynyt voimakkaimmin niissä kunnissa, joissa toteutettiin kuntaliitos vuoden 2009 alussa. Tämä kertoo siitä, että kuntalaisten mielestä toteutetut liitokset riittävät tältä erää. Kaikkein selvimmin tämä näkyy Kemiönsaaren ja Salon asukkaiden mielipiteissä. Näin sanoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.
Noin joka kolmas suomalainen pitää omaa kuntaa hyvin tärkeänä. Jos oma kunta säilyy, nämä ihmiset ovat valmiita tinkimään jopa palveluista ja hyväksymään verojen korottamisen. Vajaa puolet vastaajista ei pitänyt oman kunnan itsenäisyyttä yhtä merkittävänä asiana.
Kielteisimmin oman kunnan liittämiseen toiseen kuntaan suhtautuvat alle 30- ja yli 70-vuotiaat. Myös monet naiset, ruotsinkieliset ja vähätuloiset vastustavat suuria kuntia.
Pienissä kunnissa kuntaliitosten vastustajia on selvä enemmistö (71 prosenttia). Suurissa kaupungeissa vastustajia on vähemmän eli hiukan yli puolet. On kuitenkin myös muutamia kuntia, joissa kuntalaiset suhtautuvat myönteisemmin oman kunnan liittämiseen toiseen kuntaan. Näitä ihmisiä on paljon esimerkiksi Oulun ja Haukiputaan kunnissa.
Ihmisten mielipiteitä selvitettiin Kuntaliiton tekemässä kyselyssä. Kyselyyn vastaisi noin 11 000 asukasta 40 kunnassa.
Mielestäni kuntien yhdistyminen olisi hyvä asia,koska kaikki palvelut olisivat melkein silloin samat kaikille. Ei tulisi ongelmia siitä esim. onko Kangasalalainen vai Tamperelainen. Kun esimerkiksi kehitysvammaisille haetaan työpaikkaa tai jotain tuki asumista,niin silloin kaikkien ihmisten olisi helpompi päästä niihin,asui sitten missä päin tahansa, kun mielestäni esim Tampereella on näitten asioitten suhteen sata kertaa paremmat olosuhteet kuin esim Kangasalla.