Maahanmuuttajien äänestysprosentti on 20, eli vain joka viides maahanmuuttaja äänestää. Maahanmuuttaja ei usein edes tiedä, että hänellä on äänioikeus. Viime kuntavaaleissa äänioikeus oli jo 130 000 maahanmuuttajataustaisella henkilöllä.
Maahanmuuttajayhdistysten verkoston Monihelin toiminnanjohtaja Riitta Salinin mukaan maahanmuuttaja äänestää yleensä toista maahanmuuttajaa.
Vaasalainen Seida Sohrabi ja helsinkiläinen Aleksej Fedotov ovat ehdolla syksyn kuntavaaleissa. Sekä 21-vuotias Sohrabi että 19-vuotias Fedotov uskovat saavansa riittävästi ääniä läpimenoon. Sohrabi on taustaltaan kurdi, Fedotov valkovenäläinen. Molemmat ovat asuneet Suomessa lapsesta asti.
Sohrabi on kokoomuksen ehdokas. Häntä huolestuttavat koulutus ja ilmastonmuutos. Maahanmuuttoon Sohrabilla on selkeä näkemys.
– Jos samalle alueelle sijoitetaan ainoastaan samaa etnistä taustaa edustavia ihmisiä, sopeutuminen vaikeutuu.
Sohrabi uskoo, että maahan-muuttajien heikko äänestysinto kertoo ainakin siitä, että suomalainen yhteiskunta ei kiinnosta.
Aleksej Fedotov on SDP:n ehdokkaana.
– Kotoutuminen Suomeen on vaikeaa. Vanhempani työskentelivät varastolla yli 10 vuotta ennen kuin heidän tutkintonsa hyväksyttiin täällä. Nyt he johtavat erään yrityksen Venäjän-kauppaa, Aleksej kertoo.
Oikeusministeriön erikois- suunnittelija Niklas Wilhelmsson on nuorten kanssa samaa mieltä. Monelle maahanmuuttajalle työn saanti on vaikeaa.
Suomeen muutetaan myös maista, joissa ei ole demokratiaa. Silloin yhteiskunnallinen toiminta on outoa eikä ei jaksa kiinnostaa.
Kuntavaaleissa saa äänestää henkilö, joka on asunut Suomessa pysyvästi vähintään kaksi vuotta. Eduskunta-, euro- ja presidentinvaaleissa äänestysoikeuden edellytys on kansalaisuus. Kuntavaalit järjestetään 28. lokakuuta.
Ongelma on, että maahanmuuttajilla ei ole tarpeeksi tietoa kuntien asioista.
Minä menen valitsemaan, koska kiinnostan kunnan elamää.
Minun mielestä vaalit on tärkeä asia, koska kunnan jäsen.
Kuntavaalit ovat tärkeä asia. On vaikea puhua tästä asiasta ,koska olen asunut Suomessa vain yhden vuoden.
Mielipiteeni on,maahanmuuttajia ei kiinnosta vaaleissa ja ei ymmärtä tarpeeksi politiikasta Suomessa.
Mä en äänestä, koska en saada kutsua.
olen uusi ulkomaalainen Asun yli 3 ja puoli vuotta en saanut kutsua kirje miten se tapahtui ja sitten ihmiset sanovat ulkomaalainen he eivät pidä äänestää
Kaikki autot prässin alle! Radikaalinen keino, mutta vuodesta toiseen tilanne vain pahenee.