Sota alkoi 30. marraskuuta vuonna 1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. Sota kesti 105 päivää.
Pienen Suomen mahdollisuudet puolustautua isoa neuvostoarmeijaa vastaan olivat heikot. Talvisodassa kuoli yli 21 000 suomalaista. Suomi hävisi sodan, mutta säilytti itsenäisyytensä.
Sunnuntaina järjestettiin monia muistotilaisuuksia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kuhmossa ja Helsingissä järjestettiin tilaisuuksia, joissa muisteltiin talvisotaa ja kunnioitettiin sankarivainajia. Kauhajoella Etelä-Pohjanmaalla muisteltiin myös sitä, että eduskunta siirtyi sotakuukausiksi Helsingistä Kauhajoelle pommitusten vuoksi.
Moniin juhlatilaisuuksiin kutsuttiin mukaan sotaveteraaneja.
Heitä on Suomessa elossa noin 32 000. Sotaveteraanit alkavat olla jo aika vanhoja, useimmat ovat yli 90-vuotiaita.
Olen opettaja, jonka lähes kaikki oppilaat ovat maahanmuuttajataustaisia. Luin uutista sen pohjalta, voisinko käyttää tätä opetuksessa. Sellaisenaan en. Tekstissä on kyllä yksinkertaiset lauserakenteet, mutta asia ei aukea oppilaille, elleivät asiat ole aiemmin tuttuja tai opettaja avaa niitä. Sanat ”sotaveteraani” ja ”sankarivainaja” voitaisiin selittää uutisen ohessa pienessä tietoruudussa, jotta tekstin ymmärtää ilman opettajaakin. Lisäksi teksti kaipaa tarkempaa selitystä, miksi talvisota on talvisota ja sen merkityksestä Suomessa. Ensimmäistä kertaa asiasta kuuleva muualta muuttanut luulee sitä vain sodaksi, joka on talvella.