Kirjailija ja toimittaja Umayya Abu-Hanna käynnisti kirjoituksellaan vilkkaan keskustelun rasismista. Abu-Hannan kirjoitus suomalaisesta rasismista julkaistiin Helsingin Sanomissa viime vuoden lopussa. Siitä tuli pian vuoden puhutuin keskustelunaihe ja lehden luetuin juttu.
Abu-Hanna kertoo jutussa syistä, joiden takia hän muutti Helsingistä Amsterdamiin. Hänen mukaansa suurin syy muutolle oli suomalainen rasismi, joka ilmeni esimerkiksi suhtautumisena hänen tyttäreensä Reemaan. Abu-Hannan adoptiotytär on zulu ja syntynyt Johannesburgissa Etelä-Afrikassa. Abu-Hannan kertomusten perusteella jotkut suomalaiset ovat käyttäytyneet hänen pientä tytärtään kohtaan törkeästi ja epäasiallisesti.
Palestiinalaistaustaisen Abu-Hannan kirjoitus sai aikaan voimakkaan vastalauseiden tulvan. Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin puuttui Abu-Hannan väitteisiin omassa kirjoituksessaan. Appelsin muistutti, että Abu-Hanna on saanut Suomesta koulutuksen, monia työmahdollisuuksia ja apua adoptioonsa. Abu-Hannan mukaan hän on tyytyväinen aikaansa Suomessa. Hän korosti hoitaneensa omat velvollisuutensa Suomen kansalaisena.
Monia ihmetytti Abu-Hannan kirjoituksessa erityisesti se, että kirjoituksen perusteella Hollannissa rasismia ei näyttäisi esiintyvän lainkaan.
Umayya Abu-Hanna on tyytyväinen siihen, että rasismista puhutaan. Hänen näkemyksensä mukaan se kertoo siitä, että Suomessa ollaan vihdoin valmiita muuttumaan kohti moni- kulttuurista yhteiskuntaa.
– Muutos on väistämätön. Suomi ei kerta kaikkiaan voi sulkea oviaan maailmalta, Abu-Hanna sanoo Helsingin Sanomissa.
Myös Appelsin painottaa keskustelun tärkeyttä.
– En halua Suomea, jossa ei saa puhua vaikeista asioista.
Rasismintutkija Anna Rastas pitää merkillisenä sitä, että joku kieltää kokonaan rasismin olemassaolon yhteiskunnassa. Hän muistuttaa, että Suomessa romanit ovat kokeneet aina rasismia. He eivät vain ole puhuneet siitä aiemmin.
Mun mielestäni,joka paikassa on rasismia.
mutta me voimme vähentää sen,me pitäisi oppia eri kulttuuria erilaisilta ihmisilta.
Kouluksen, hallituksen ja vanhemman on erittäin tärkeää roolin.
Olen malesialainen asun suomessa 2 vuotta, täällä en tuntunut mitään siitä.Koska olen totunut minun kotimaasta,siellä asuu erilainen Kansallinen kulttuuri on vasta muodostumassa, toistaiseksi maassa on erillinen malaijikulttuuri, kiinalaisten kulttuuri, intialainen kulttuuri ja eurooppalainen kulttuuri sekä alueen alkuperäisten asukkaiden kulttuurit.