Pääministeri Petteri Orpo kertoi keskiviikkoiltana, että hallitus keventää pieni- ja keskituloisten verotusta. Samalla hallitus joutuu tekemään leikkauksia eli vähentämään rahaa valtionhallinnosta, kunnilta ja kehitysyhteistyöstä. Näillä leikkauksilla rahoitetaan osittain veronkevennyksiä.
Hallitus perustelee veronkevennyksiä sillä, että Suomeen täytyy saada talouskasvua eli rahaa ja yrityksiä.
– Työn verotuksen täytyy olla sellainen, että se kannustaa tekemään työtä. Kun on työtä myös ostovoima eli mahdollisuus käyttää rahaa paranee, pääministeri Orpo sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Hallitus poistaa monia verovähennyksiä
Veronkevennykset rahoitetaan leikkaamalla ja vähentämällä rahaa muualta.
Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistuu. Vuoden 2026 jälkeen ammattiliiton jäsen ei saa enää vähentää jäsenmaksuaan verotuksessa.
Valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan ammattiliittoihin kuuluvat hyötyvät kuitenkin samalla tavalla kuin muutkin.
– Veronkevennys on suurempi kuin se hyöty, jonka ammattiliiton jäsen saa jäsenmaksun vähentämisestä verotuksessa, Purra sanoi.
Hallitus poistaa myös työhuonevähennyksen ja työsuhdepyörien veroedun.
Lisäksi esimerkiksi virvoitusjuomien verotusta ja alkoholin, nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden verotusta kiristetään.
Suurimmat leikkaukaukset tehdään valtionhallintoon. Hallitus leikkaa valtionhallinnosta 130 miljoonaa euroa lisää. Kuntien valtionosuuksia leikataan 75 miljoonaa eurolla ja kehitysyhteistyöstä 50 miljoonaa euroa.
Hallitus tekee leikkauksia myös esimerkiksi korkeakoulujen rahoitukseen ja kirkkojen rahoitukseen.
Hallitus leikkaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoitusta 10 miljoonalla eurolla. Hallitus leikkaa myös valtioneuvoston jäsenten palkkioita viidellä prosentilla vuoden 2026 alusta.