Keuruun pioneerirykmentin varusmiehiä.

Keuruun pioneerirykmentin varusmiehiä.

Yhä harvempi kannattaa asevelvollisuutta

Tulevaisuudessa Suomessa saattaa olla palkka-armeija.

Suomessa on voimassa yleinen asevelvollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien suomalaisten miesten on käytävä armeija tai suoritettava siviilipalvelus. Nykyään yhä useampi suomalainen haluaisi kuitenkin luopua tästä järjestelmästä. Eräiden tutkimusten mukaan yleistä asevelvollisuutta kannattaa enää vain noin puolet suomalaisista.

Valtiotieteen tohtori Mikko Salasuo Nuorisotutkimus-verkostosta on todennut, että kaikki nuoret eivät pidä nykyistä varusmiespalvelusta järkevänä. Nuorten mielestä sodan uhka on vähäinen. Monet ajattelevat, että on turhaa kuluttaa puoli vuotta elämästä varusmiespalveluksessa.

Monet ajattelevat myös, että sotimisen sijasta olisi järkevämpää opetella taitoja, jotka auttaisivat luonnonkatastrofeissa tai vaikkapa ydinvoimalan onnettomuudessa. Joidenkin mielestä on myös epäoikeudenmukaista, että pakollinen asevelvollisuus koskee vain miehiä mutta ei naisia.

Euroopassa on vain muutama maa, joissa on yleinen asevelvollisuus. Yleinen asevelvollisuus on Suomen lisäksi Kreikassa ja Turkissa. Muissa maissa on ammattiarmeija, jolloin sotilaat ovat armeijassa töissä ja saavat palkkaa.

Jo nykyään, vuosi vuodelta, entistä harvempi suomalaismies käy armeijan. Erään arvion mukaan heitä on vain reilusti yli puolet, 60-70 prosenttia miehistä. Moni saa vapautuksen armeijasta esimerkiksi terveyssyistä.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.