Palvelualojen ammattiliitto PAM harkitsee yhteiskuntasopimuksen hyväksymistä. PAM:n puheenjohtaja Ann Selin ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tiedotustilaisuudessa 11. maaliskuuta.

Syntyykö yhteiskuntasopimus?

Viime viikolla tehtiin jälleen uusi ehdotus yhteiskunta-sopimukseksi. Kaikki eivät kuitenkaan halua olla siinä mukana.

Hallitus oli jo tyytyväinen sopimuksen muotoon, mutta pian useat ammattiliitot hylkäsivät sen. Yhteiskuntasopimuksen tarkoitus on parantaa Suomen valtion taloutta ja vientiä. Hallituksen mielestä työn tekeminen on Suomessa liian kallista. Siksi suomalaiset tuotteet ovat kalliita, ja niiden myyminen ulkomaille on vaikeaa. Suomalaiset yritykset eivät pärjää kansainvälisessä kilpailussa. Se taas aiheuttaa työttömyyttä.

Hallitus yrittää parantaa Suomen taloutta leikkaamalla kuluja ja alentamalla työn tekemisen hintaa. Yhteiskuntasopimuksen mukaan työntekijät tekevät enemmän työtä ilman lisäpalkkaa. Hallitus toivoo, että sen avulla syntyy uusia työpaikkoja ja talous paranee.

Monet ammattiliitot eivät kuitenkaan aio hyväksyä sopimusta. Palvelualojen ammattiliitto PAM pitää sopimusta epäreiluna etenkin naistyöntekijöille. PAMin johto päättää asiasta torstaina.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan tavoitteena on sopimus, jonka useimmat voisivat hyväksyä.  Hänen mielestään se on ainoa ratkaisu Suomen vaikeaan tilanteeseen.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.

Pääministeri Juha Sipilä (oikealla) nimitti entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen yhteiskunta-sopimuksen selvitysmieheksi. Hänen tehtävänään on neuvotella hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Syntyykö yhteiskuntasopimus?

Pääministeri Juha Sipilä toivoo, että työmarkkinajärjestöt tekevät yhteiskuntasopimuksen.

Työmarkkinajärjestöt eli työnantajien ja työntekijöiden järjestöt neuvottelevat sopimuksesta elokuussa.

Sopimuksen tavoite on parantaa Suomen kilpailukykyä. Tällä hetkellä esimerkiksi Ruotsin ja Saksan kilpailukyky on Suomea parempi. Suomen kilpailukyvyn ongelmat heikentävät taloutta.

Työmarkkinajärjestöt myöntävät, että sopimusta tarvitaan Suomen vaikean taloustilanteen vuoksi. Järjestöt ovat kuitenkin erimielisiä siitä, millä tavoilla Suomen kilpailukykyä voidaan parantaa.

Jos järjestöt eivät pääse yksimielisyyteen sopimuksesta, hallitus aikoo korottaa veroja ja tehdä lisää säästöjä. Ne osuisivat kipeästi etenkin niihin kansalaisiin, joilla on pienet tulot.

Lisää työtunteja Työnantajien järjestöt ovat ehdottaneet, että suomalaisten työntekijöiden työaikaa lisätään ilman, että palkat kasvavat.

Työnantajien mukaan työaikaa pitäisi pidentää sadalla tunnilla vuodessa. He arvioivat, että se parantaisi työn tuottavuutta ja Suomen kilpailukykyä.

Työntekijöiden järjestöt vastustavat työajan pidentämistä. Työntekijät eivät usko, että työajan pidentäminen lisäisi työn tuottavuutta. Sen sijaan työntekijät saattavat uupua ja työteho laskea.

– Myönnän, että yhteiskuntasopimus on vaikeampi asia työntekijöille kuin työnantajille. Kilpailukyvyn parantaminen auttaa kuitenkin koko Suomea, totesi pääministeri Juha Sipilä Ylen haastattelussa.

Mitä mieltä olit jutusta?