YK:n päämaja sijaitsee Manhattanilla New Yorkissa.

YK:n päämaja sijaitsee Manhattanilla New Yorkissa.

Suomi pyrkii YK:n turvallisuusneuvostoon

Suomi pyrkii YK:n turvallisuusneuvostoon. Luxemburgia pidetään kovimpana vastaehdokkaana.

Suomi kampanjoi voimakkaasti sen puolesta, että se hyväksyttäisiin mukaan Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostoon. Maailmanjärjestön yleiskokous päättää 18. lokakuuta, mitkä uudet maat hyväksytään mukaan jäseniksi.

Turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää jäsentä: Kiina, Venäjä, Ranska, Britannia ja Yhdysvallat. Vaihtuvia jäsenmaita 10. Joka vuosi vaihtuu puolet maista, eli tänä vuonna turvallisuus-neuvostoon valitaan viisi uutta maata. Neuvoston jäseneksi valittu maa saa olla mukana kahden vuoden ajan. Suomen kanssa paikasta kilpailevat länsimaista Australia ja Luxemburg. Turvallisuusneuvostoon mukaan pääsy on ennen kaikkea kunniakysymys. Siihen valitun maan katsotaan olevan vastuullinen ja arvostettu rauhanvälittäjä. Suomi on ollut jäsen kahdesti, viimeksi vuosina 1989–90, yli 20 vuotta sitten.

Suomi yrittää nyt mukaan tosissaan. Koko maamme ulkopoliittinen johto käy kampanjaa paikan puolesta. New Yorkiin matkaavat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, entiset presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen sekä puhemies Eero Heinäluoma.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.