Hallituksen ministerit Alexander Stubb (valtiovarainministeri), Juha Sipilä (pääministeri) ja Timo Soini (ulko- ministeri) yrittävät saada Suomen talouden kuntoon kovilla keinoilla. Ammattiliitto SAK vastustaa suunnitelmia.

SAK vastustaa leikkauksia

Hallitus haluaa tehdä leikkauksia työntekijöiden etuuksiin ja palkkoihin. Ammattiliitto SAK vastustaa leikkauksia.

Hallitus suunnittelee muun muassa, että työntekijän ensimmäinen sairauslomapäivä olisi jatkossa palkaton. Myös ylityö- ja sunnuntaikorvaukset pienenisivät, lomat lyhenisivät ja työttömyysturva heikentyisi.

Hallituksen mukaan päätökset on pakko tehdä, jotta Suomen kilpailukyky paranee, työllisyys lisääntyy ja valtio saa rahaa julkisiin palveluihin. Entinen ammattiyhdistysjohtaja ja nykyinen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola oli järkyttynyt.

– Näin huonossa taloustilanteessa on pakko säästää. Nyt säästöt kohdistuisivat kuitenkin pienipalkkaisiin ja naisvaltaisiin aloihin, Laitinen-Pesola sanoi Iltalehdessä.

Väestöliiton mukaan säästöt kohdistuisivat ankarasti myös lapsiperheisiin, jos erilaisia maksuja korotetaan. Väestöliitto muistuttaa, että kovat leikkaukset  voivat johtaa syrjäytymiseen.

Ammattiliitto SAK ei hyväksy hallituksen suunnitelmia. Pääministeri Juha Sipilä on pyytänyt ammattiliitoilta vaihto- ehtoja hallituksen leikkauksille. Sipilä toivoo, että ammattiliitot esittävät muita keinoja, joilla Suomen työllisyyttä ja kilpailukykyä voidaan parantaa. Aikaa vaihtoehtojen esittämiseen Sipilä on antanut syyskuun loppuun asti.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ilmoitti tiistaina, että SAK valmistelee omaa työ- markkinaratkaisuaan. Se on paljon laajempi kuin vain vaihtoehtoja hallituksen leikkauksille. Se tuskin kuitenkaan valmistuu hallituksen määräajassa.

Mitä mieltä olit jutusta?


Kommentoi

Voit kirjoittaa mielipiteesi uutisesta kommenttilaatikkoon.

Sinun pitää kirjoittaa myös nimesi tai keksiä nimimerkki.

Tietosuojaseloste