Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (keskellä) neuvottelee hallituksen muodostamisesta yhdessä Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin (vasemmalla) ja kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin kanssa.

Perussuomalaiset hallitukseen

Suomeen tulee kolmen suuren puolueen hallitus. Hallituksessa ovat mukana keskusta, Perussuomalaiset ja kokoomus.

Hallitusneuvotteluja vetää Juha Sipilä. Sipilästä tulee todennäköisesti seuraava pääministeri. Sipilä käynnisti hallitusneuvottelut toissa perjantaina. Sipilän mukaan neuvottelut saadaan valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Uusi hallitus voi aloittaa kesäkuussa.

Sekä Sipilän puolue keskusta että Alexander Stubbin kokoomus ovat olleet mukana monissa hallituksissa. Timo Soinin Perussuomalaiset on sen sijaan menossa hallitukseen ensimmäistä kertaa.

Kaikki kolme neuvotteluihin osallistuvaa puoluetta ovat hyväksyneet Sipilän esityksen neljän miljardin euron säästötarpeesta. Puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että verotusta ei kiristetä. Hallitusneuvotteluissa keskustellaan esimerkiksi Suomen suhteesta Euroopan unioniin, maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja maahanmuuttopolitiikasta. Erityisesti Perussuomalaisten ja kokoomuksen linja on poikennut monesti paljon EU- ja maahanmuuttopolitiikassa. Perussuomalaiset on suhtautunut EU:hun kriittisesti ja halunnut kiristää maahanmuuttopolitiikkaa.

Juha Sipilä haluaa vähentää ministerien määrää. Tulevassa hallituksessa on noin 13 ministeriä. Suurin puolue keskusta saisi viisi ministerinpaikkaa. Kokoomus ja Perussuomalaiset saisivat molemmat neljä ministeriä.

Sipilästä tulee pääministeri. Soinista veikataan valtiovarainministeriä ja Stubbista ulkoministeriä. Joidenkin arvioiden mukaan myös Timo Soinista tai Olli Rehnistä saattaa tulla ulkoministeri.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.