Sotšin ilmasto on kesällä lämmin ja talvella kylmä, joten myös talvilajien järjestäminen onnistuu paikassa mainiosti. Kaukasus-vuoret reunustavat kisapaikkaa, joten lunta riittää.
On hiukan yllättävää, että Venäjällä tai entisessä Neuvostoliitossa ei ole koskaan aiemmin järjestetty talviolympialaisia. Venäjä on yksi urheilun suurmaita. Sotši haki kisoja jo kaksi kertaa aiemmin, ensimmäistä kertaa 1990-luvulla. Tämän vuoden kisojen järjestäminen on suurvallalle tärkeä asia ja kunniakysymys. Kisoista tulee historian kalleimmat. Talviolympialaiset maksavat 38 miljardia euroa. Se on yli puolet Suomen valtion budjetista eli koko vuoden menoista.
Erityisen innokkaasti kisoihin suhtautuu Venäjän presidentti Vladimir Putin. Putin on hehkuttanut kisojen puolesta jo vuosikausia. Sotši on Putinille tuttu paikka, sillä presidentti laskettelee siellä joka vuosi. Hänellä on Sotšissa datša eli huvila.
Olympialaisia ja politiikkaa ei pitäisi sekoittaa, ainakaan Kansainvälisen olympiakomitean mielestä. Venäjän ihmisoikeustilanne, mielipiteen ilmaisun vapaus ja tiukat homolait nousevat kuitenkin varmasti esiin olympialaisten yhteydessä. Venäjä on joutunut taipumaan myönnytyksiin. Esimerkiksi mielenosoittajille on varattu aivan oma alue kisojen ajaksi. Turvallisuustoimet olympialaisissa ovat erittäin tiukat.
– On ilahduttavaa, että mielenosoittajilla on tilaa ilmaista omia näkemyksiään, toteaa Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach.
Talviolympialaiset järjestetään 6.–23.2.