Nykyisin 800 miljoonaa ihmistä on vailla puhdasta juomavettä. Jätevesihuollon puutteet ovat syyllisiä tappaviin ripulitauteihin. 1,6 miljoonaa pikkulasta kuolee YK:n ja EU:n mukaan ripuliin joka vuosi. Tutkijoiden ennustusten mukaan vuonna 2030 vesipulasta kärsii melkein neljä miljardia ihmistä.
Vesikriisi ei vaikuta ainoastaan köyhien maiden elämään, se tulee näkymään myös rikkaissa maissa. Vesipulan vaikutuksia ovat puhtaan juomaveden kallistuminen, autioituminen, tulvat ja hiekkamyrskyt. Meren pinnan nousu aiheuttaa myös lisää luonnonkatastrofeja ja sään ääri-ilmiöitä.
Ilmastotutkijoiden mukaan ilmastonmuutos saattaa lisätä poliittisia levottomuuksia.
– Raportista selviää, että mitä kauemmin viivyttelemme, sitä kalliimpi lasku tulee maksettavaksi. Nykytahdilla ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat peruuttamattomia, Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Henri Purje sanoo.
Tulevaisuudessa saatetaan ajautua sotiin, jotka johtuvat vesikiistoista. Vedensaanti aiheuttaa jo nyt kansainvälisiä riitoja esimerkiksi Keski-Aasian Uzbekistanissa ja Tadžikistanissa sekä Niilin varrella, Lähi-idässä ja Kaakkois-Aasiassa.
Vesipulaa voidaan yrittää ehkäistä ennalta. Esimerkiksi vedenkulutusta voidaan rajoittaa ja vesi- ja jätehuoltoa kehittää maailman kaikissa osissa.