Työmarkkinajärjestöt eli työnantajien ja työntekijöiden järjestöt neuvottelevat sopimuksesta elokuussa.
Sopimuksen tavoite on parantaa Suomen kilpailukykyä. Tällä hetkellä esimerkiksi Ruotsin ja Saksan kilpailukyky on Suomea parempi. Suomen kilpailukyvyn ongelmat heikentävät taloutta.
Työmarkkinajärjestöt myöntävät, että sopimusta tarvitaan Suomen vaikean taloustilanteen vuoksi. Järjestöt ovat kuitenkin erimielisiä siitä, millä tavoilla Suomen kilpailukykyä voidaan parantaa.
Jos järjestöt eivät pääse yksimielisyyteen sopimuksesta, hallitus aikoo korottaa veroja ja tehdä lisää säästöjä. Ne osuisivat kipeästi etenkin niihin kansalaisiin, joilla on pienet tulot.
Lisää työtunteja Työnantajien järjestöt ovat ehdottaneet, että suomalaisten työntekijöiden työaikaa lisätään ilman, että palkat kasvavat.
Työnantajien mukaan työaikaa pitäisi pidentää sadalla tunnilla vuodessa. He arvioivat, että se parantaisi työn tuottavuutta ja Suomen kilpailukykyä.
Työntekijöiden järjestöt vastustavat työajan pidentämistä. Työntekijät eivät usko, että työajan pidentäminen lisäisi työn tuottavuutta. Sen sijaan työntekijät saattavat uupua ja työteho laskea.
– Myönnän, että yhteiskuntasopimus on vaikeampi asia työntekijöille kuin työnantajille. Kilpailukyvyn parantaminen auttaa kuitenkin koko Suomea, totesi pääministeri Juha Sipilä Ylen haastattelussa.