Muovijäte on ympäristöongelma. Kuvassa tehdään jätetutkimusta Ämmänsuon kaatopaikalla Espoossa.

EU haluaa rajoittaa muovin käyttöä

EU-parlamentti päätti viime viikolla, että muovijätettä vähennetään EU-maissa. EU-maiden täytyy vuoteen 2017 mennessä vähentää muovin käyttöä. Erityisesti pyritään vähentämään muovipussien käyttöä.

EU-parlamentti päätti myös, että jatkossa muovikassi ei saa olla ilmainen ruokakaupassa. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa muovikassit maksavat jo nyt, mutta osassa EU-maista kauppa tarjoaa ne ostajalle ilmaiseksi.

Muovijäte on suuri ympäristö- ongelma maailmassa. Käytön jälkeen muovijätettä joutuu meriin eri puolille maailmaa. Merissä muovi päätyy kalojen ja muiden mereneläinten ravinnoksi. Lopulta myös kalaa syövät ihmiset syövät tietämättään tätä samaa muovijätettä.

Uuden tutkimuksen mukaan Suomen rannat ovat Itämeren roskaisimmat. Erityisen paljon rannoilla on muovijätettä. Suuri osa jätteestä on peräisin rakennustyömailta.

Suomen rannoilta löytyi paljon enemmän roskia kuin esimerkiksi Viron, Latvian tai Ruotsin rannoilta. Etenkin kaupunkirannat Helsingin ympäristössä olivat roskia täynnä.

Yksi syy Suomen roskaisiin rantoihin voi olla suomalaisten  suhtautuminen roskaamiseen. Kertakäyttöistä tavaraa käytetään Suomessa paljon. Käytön jälkeen tavara heitetään luontoon.

Mitä mieltä olit jutusta?


Tähän uutiseen ei voi enää lisätä kommentteja.