Helsinki on kaunein, kun sitä katsoo mereltä. Edessä näkyy Kauppatori, taustalla on tuomiokirkko.

Helsinki on kaunein, kun sitä katsoo mereltä. Edessä näkyy Kauppatori, taustalla on tuomiokirkko.

Helsinki on Suomen pääkaupunki

Helsinki on Suomen pääkaupunki ja maan suurin kaupunki.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin vuonna 1550. Helsinki sijaitsee Suomenlahden rannikolla Etelä-Suomessa.

Kaupunki perustettiin aluksi pohjoisemmaksi Vantaanjoen suulle. Mutta koska sen satama oli matala, kenraalikuvernööri Pietari Brahe määräsi vuonna 1640, että kaupunki siirretään etelämmäksi meren lähelle.

Helsinki oli kauan pikkukaupunki, jossa oli vähän asukkaita. Kaupunki kasvoi, kun Suomenlinnan linnoitusta alettiin rakentaa Helsingin edustalle 1700-luvun puolivälissä. Nykyään Suomenlinna on virkistysalue, josta paikalliset asukkaat ja matkailijat pitävät.

Venäjä valloitti Suomen Ruotsilta vuonna 1809. Venäjän keisari Aleksanteri I päätti vuonna 1812, että Helsingistä tulee Suomen pääkaupunki. Saksalainen arkkitehti Carl Ludvig Engel sai tehtäväkseen suunnitella Helsingin uudelleen.

Senaatintorin ympäristössä on rakennuksia, jotka Engel on suunnitellut. Torin reunalla on Helsingin tuomiokirkko. Siitä on tullut Helsingin symboli.

Pääkaupunki meren rannalla

Helsingissä on monia valtion virastoja, yliopistoja, taidemuseoita ja teattereita. Helsingissä on myös Olympiastadion. Siellä järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1952.

Helsinki oli pitkään Suomen tärkein teollisuuskaupunki. Arabian posliinitehdas ja olutpanimo Sinebrychoff olivat tunnettuja tehtaita. Helsingissä ei enää tehdä posliinia eikä olutta. Sen sijaan Hietalahden telakalla rakennetaan yhä laivoja.

Helsingillä on lähes 100 kilometriä rantaviivaa. Saaria on yli 300.

Tunnettuja helsinkiläisiä ovat kirjailija Jörn Donner, entinen presidentti Tarja Halonen, kirjailija Tove Jansson, kapellimestari Esa-Pekka Salonen ja taiteilija Helene Schjerfbeck.

Mitä mieltä olit jutusta?


4 kommenttia uutiseen “Helsinki on Suomen pääkaupunki”

 1. pentti mäkeä ruusutarhankatu 2,,37830 ,akaa,0400-992449 finland

  minun pääkaupunki on tampere.

 2. Jaake laheest

  Mielestäni teksti on surku. En ymmärtänyt teksitistä muuta kuin milloin Helsingistä tuli suomen pääkaupunki. Olen erittäin pettynyt tähän tekstiin. Olen vatsataudissa niin en pidä peleilystä. Mutta tekstin koko on hyvä sillä minula on hieman huono näkö. Kiitos ja hei hei.

 3. Jaakke

  Minun koti syntymä kaapunki on helsinki

 4. ääni

  Suomalaisia äänikirjoja on jo tuhansittain oikeiden lukijoiden lukemana.

  Miksi nämä selkosanomien jutut on ankean koneäänen lukemia? Ei tämä ainakaan auta kuullun ymmärtämisessä.